Přihlaste se a využijte web naplno SKALKY.NET »

Podzimní práce na zahradě: Jak připravit zahradu na zimu

 

Články » Podzimní práce na zahradě: Jak připravit zahradu na zimu 

Podzimní práce na zahradě: Jak připravit zahradu na zimu

16.09.2024 • Autor: © Rex • Rubrika: Okrasné zahrady

Podzim je pro zahradníky obdobím přípravy zahrady na nadcházející zimu. I když se může zdát, že s příchodem chladnějších dnů práce na zahradě končí, opak je pravdou. Podzimní péče o zahradu je klíčová pro zajištění zdravého růstu rostlin v příštím roce a pro ochranu před zimními mrazy. V tomto článku se podíváme na různé činnosti, které je třeba na zahradě během podzimu provést, abychom měli na jaře krásnou a prosperující zahradu.

1. Úklid zahrady

Prvním krokem podzimních prací je důkladný úklid zahrady. Jakmile listy začnou opadávat, je důležité pravidelně sbírat spadané listí, větvičky a odkvetlé rostliny. Listí, které zůstane na trávníku, může vytvářet plísně a hnití, což trávníku škodí. Listí můžete také kompostovat nebo použít jako mulč k ochraně rostlin.

Zkontrolujte i zahradní záhony, zda na nich nezůstaly zbytky odkvetlých rostlin, které by mohly být zdrojem škůdců a chorob. Všechny nemocné rostliny a napadené listy je vhodné odstranit a vyhodit, aby se nemoc nešířila dál.

2. Příprava trávníku na zimu

Trávník si také zaslouží péči, aby přežil zimu v co nejlepším stavu a byl na jaře krásně zelený. Podzim je vhodným obdobím pro několik důležitých kroků:

3. Péče o záhony a trvalky

Podzim je skvělým časem na péči o záhony s trvalkami. Stříhání trvalek je důležité pro jejich zdraví i estetiku zahrady. Mnohé trvalky je potřeba na podzim sestřihnout zpět, aby se omezil růst během zimy a podpořil silný růst na jaře. Mezi nejběžnější trvalky, které je dobré ořezat, patří například pivoňky, kosatce a chryzantémy.

Na druhé straně existují trvalky, které byste na podzim stříhat neměli – například okrasné traviny a některé kvetoucí rostliny, jako jsou levandule nebo třapatky. Tyto rostliny přinášejí estetickou hodnotu i v zimě a poskytují ochranu před mrazy.

4. Výsadba cibulovin a nových rostlin

Podzim je také obdobím výsadby cibulovin, jako jsou tulipány, narcisy, hyacinty nebo krokusy. Tyto květiny začnou růst hned na jaře, jakmile se půda trochu zahřeje, a přinesou do zahrady barvu v době, kdy většina rostlin ještě odpočívá. Cibuloviny byste měli sázet do hloubky 2–3násobku jejich velikosti, na slunné nebo polostinné místo.

Kromě cibulovin je podzim ideálním časem pro výsadbu nových keřů a stromů. Půda je ještě teplá a vlhká, což podporuje rychlé zakořenění. Stálezelené dřeviny, jako jsou tis, jalovec nebo buxus, mohou být vysazeny i na podzim, protože mají dostatek času na přizpůsobení před zimními mrazy.

5. Péče o zeleninovou zahradu

Pokud máte zeleninovou zahradu, je třeba ji připravit na odpočinek. Po sklizni poslední zeleniny, jako jsou mrkev, kapusta nebo brambory, byste měli záhony důkladně vyčistit a připravit je na zimu.

Můžete také provést podzimní hnojení záhonů, aby byla půda na jaře plná živin. Kompost, hnůj nebo organická hnojiva zlepší kvalitu půdy a přidají jí potřebné živiny pro novou sezónu.

Využijte podzimní období i pro setí ozimých plodin, jako je špenát, česnek nebo zimní cibule. Tyto plodiny snášejí chladnější počasí a na jaře vám přinesou brzkou sklizeň.

6. Ochrana rostlin před mrazy

S příchodem prvních mrazů je důležité ochránit choulostivější rostliny. Citlivé keře a trvalky, jako jsou růže, hortenzie nebo fíkovníky, potřebují ochranu před mrazem. Můžete je přikrýt vrstvou mulče, listí nebo slámy, což pomůže udržet kořeny v teple.

U menších rostlin nebo květináčových rostlin je vhodné použít netkanou textilii nebo chvojí, které je ochrání před silnými mrazy. Pokud máte rostliny v květináčích, přesuňte je na chráněné místo, například do skleníku nebo zimní zahrady.

7. Péče o kompost a závlahové systémy

Podzim je také časem pro údržbu kompostu. Pokud máte kompostér, na podzim do něj můžete přidat zbytky rostlin, listí a trávu. Je důležité kompost pravidelně obracet a přidávat dostatečné množství zeleného i hnědého materiálu, aby se správně rozkládal.

Zároveň nezapomeňte na zavlažovací systémy. Před příchodem mrazů byste měli vypustit vodu z hadic a zavlažovacího systému, aby nedošlo k jejich poškození mrazem. Hadice srolujte a uložte na suché místo.

8. Příprava zahradního nářadí a vybavení

Podzim je také ideálním časem pro údržbu zahradního nářadí. Všechny zahradní nástroje, jako jsou rýče, hrábě, nůžky a sekačky, důkladně vyčistěte a naolejujte, aby byly připraveny na příští sezónu. Benzínové sekačky je dobré před zimou vyprázdnit nebo dolít stabilizátor paliva, aby se předešlo problémům s motorem.

Závěr

Podzimní práce na zahradě jsou klíčovým obdobím pro zajištění úspěšné příští sezóny. Pravidelný úklid, péče o trávník, příprava záhonů a ochrana rostlin před zimou jsou základní kroky, které by neměly být opomíjeny. Přestože podzimní zahradničení vyžaduje čas a úsilí, odměnou vám bude zdravá a krásná zahrada plná života, která se na jaře probudí do plné krásy.

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 1x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 16.09.2024 Upraveno: 16.09.2024 Přečteno: 4x

Schválili: Rex **** 16.09.24

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Okrasné zahrady
04.09.2024*****Hnojení trávníku na podzim: Klíč k silnému a zdravému trávníku na jaře7x
15.02.2011*****Jak se tvoří přírodní zahrada.504x
27.02.2011*****Jak se tvoří přírodní zahrada pokračování.352x
20.03.2011*****Škaredo koster životů.303x
11.03.2011*****Jak se tvoří přírodní zahrada na jižní stráni570x
20.12.2009*****Zajímavé TV pořady o skalkách a zahrádkách1952x
26.09.2024*****Co patří a co naopak nepatří do kompostu: Jak správně kompostovat7x
29.08.2024*****Květy pozdního léta3x
27.02.2011*****Jak se tvoří přírodní zahrada. 2 pokračování335x
04.09.2023*****Užitečné tipy pro krmení jezírkových ryb2x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
26.09.2024*****Co patří a co naopak nepatří do kompostu: Jak správně kompostovat7x
04.09.2024*****Hnojení trávníku na podzim: Klíč k silnému a zdravému trávníku na jaře7x
29.08.2024*****Květy pozdního léta3x
27.08.2024*****Jak se zbavit mšic1x
04.09.2023*****Užitečné tipy pro krmení jezírkových ryb2x
19.05.2022*****Závěsný odkapávač na nádobí – užitečný gadget6x
20.12.2009*****Zajímavé TV pořady o skalkách a zahrádkách1952x

© SKALKY.NET - https://skalky.net/clanky/90-podzimni-prace-na-zahrade-jak-pripravit-zahradu-na-zimu