Přihlaste se a využijte web naplno SKALKY.NET »

Rybníček, koupaliště, oáza pro zvířátka

 

Články » Rybníček, koupaliště, oáza pro zvířátka 

Rybníček, koupaliště, oáza pro zvířátka

Publikováno: 24.02.2010 • Autor: © MíNela • Rubrika: Ostatní

Když jsme v sedmdesátých letech koupili parcelu na periférii Prahy, nikdy nás nenapadlo, že za dvacet let budeme malá obec uprostřed velkého Jihozápadního města velké Prahy. Na pozemku byla velká bažina a spousta vody, kterou bylo třeba usměrnit do správných kolejí před započetím stavby. A tak se drenážovalo, odvodňovalo, ale v jednom místě, kde se voda neustále objevovala, byla stále čistější a průzračnější, jsme se rozhodli, že ponecháme jezírko. Ale se zvyšujícím se terénem se naše jezírko pomalu měnilo v rybníček, začaly v něm krásně růst " doutníky" a po hladině se rozprostřel listnatý koberec plazivé trávy. S narozením dětí se později rybníček proměnil v koupaliště a chodily k nám děti ze širokého okolí. Bylo tu veselo, spousta dětského křiku a dovádění. Děti odrostly, spousta se jich z naší obce odstěhovala a tak jsme se rozhodli, že rybníček bude sloužit kytičkám a zvířátkům. Okolo jsem si udělala skalku a syn vybudoval krásný rybník, u kterého je z každé strany studánka (to je voda ze studně od nás a od sousedů, která jde přepadem), ze které mohou pít i v zimě, když rybník zamrzne, ptáčci. V jedné té studánce čerpadlem tlačíme vodu nahoru a pouštíme ji samospádem jako vodopád. Je to nejnavštěvovanější místo ptáčků a pohled na ně, jak se koupou a cachtají v malých tůňkách okolo vodopádu, je nádherné. Zvláště, když se sejdou ráno k ranní očistě takoví dva kosáci, to je křiku a strkanic, kdo že se bude koupat první. Rybníček je rozdělený na jednu třetinu pro přírodu a dvě třetiny pro nás - tady je vydlážděné dno zámkovou dlažbou, v případě, že se chceme koupat a jedna třetina zůstala přírodní. Tam roste orobinec, dala jsem tam i lekníny, ale nejdůležitější je umělý ostrůvek uprostřed, řádně zarostlý. Na ten už několik let přilétají kačer s kačenou - jsou to pořád ti stejní - a zakládají zde rodinu. Samozřejmě, že si sem přilétnou i jiní kačeři a kačeny obhlédnout místo, kam zasednout, ale ti naši jim to nedovolí. Tvrdé řežby na rybníku o domovské právo jim někdy pomůžeme vyhrát i my, oni to dobře vědí a taky se nás ani pesanů nebojí. A tak každým rokem nám naše kačka vyvede káčátka, 8 - 11 kousků, dva dny nám je nechá na pokochání a pak se s nimi vydá přes les na Motolský rybník. Je nám to líto, protože obyčejně cestou o nějaké to káče vinou nezodpovědných pejskařů příjde (pejskové lítají po lese bez náhubku a bez vodítka, ačkoliv je to zakázané), ale udržet jí u nás déle není možné.  Je to prostě příroda. Ale za rok se vrátí a všechno se opakuje.

No a aby rybníček byl pravým rybníkem se vším všudy, tak jsme do něho nasadili kapry a červené rybičky, dostali jsme asi deset ráčků, ale v rybníčku jsou i jiní domorodci -žáby, užovky, prostě každý, komu se zde líbí.

Občas ho však musíme vypustit a vyčistit. Takže pochytáme rybičky a ponecháme je ve studánce. Ostatní si to už zařídí sami, ti se dovedou dobře schovat. Umejou se stěny, vyčistí dno, upraví se ostrůvek (obyčejně to děláme na začátku zimy a jeden kapr skončí na svátečním stole), aby na jaře bylo všechno připravené pro naše hosty a my je už nevyrušovali.

Letos byla opravdu tvrdá zima, a tak i my jsme museli prosekat rybičkám led. Jindy to neděláme, protože  voda, přepadající z obou studánek do rybníčka, nikdy nedovolí, aby zamrznul celý. Letos se však tvořily zmrzlé vodopády a tuho to zamrzalo. Ale už je zase konec února a začíná obleva, takže brzy přiletí naši staří známí a Nelinka zase bude hlídat káčata na rybníčku, aby neutekla od svojí maminy ( oni si z ní stejně nic nedělají). Čauové vodu nemilují a neradi se koupou, takže nehrozí, že by skočili do vody a kačenky honili. Naopak, rádi stojí na břehu a dívají se, jak ta malá stvořeníčka dovádějí. Už se brzy dočkají a zase tu bude veselo.

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 7x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 24.02.2010 Upraveno: 24.02.2010 Přečteno: 837x

Schválili: Rex *** 09.11.13 • TestRex **** 09.11.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ostatní
12.11.2020*****10 tipů, jak přežít stěhování pro dům i zahradu2x
16.12.2011*****Znáte historické růže ?30x
19.05.2022*****Závěsný odkapávač na nádobí – užitečný gadget6x
13.07.2011*****Krásné plevelíčky39x
01.02.2010*****Drtiče a štěpkovače zahradního odpadu1007x
03.07.2010*****Jak na slimáky1441x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články

© SKALKY.NET - https://skalky.net/clanky/20-rybnicek-koupaliste-oaza-pro-zviratka