Přihlaste se a využijte web naplno SKALKY.NET »

Mám kaktus, co s ním?

 

Články » Mám kaktus, co s ním? 

Mám kaktus, co s ním?

Publikováno: 20.12.2009 • Autor: © Jirka • Rubrika: Kaktusy a sukulenty

 

Pokud jsi dostal či jinak nabyl věc zvanou kaktus a je to tvoje první rostlinka tohoto druhu, nastanou ti okamžitě starosti typu: kam s ním, jak zalévat, jak hnojit, co udělat, aby kvetl. Zpravidla se bude jednat o více či méně ostnitou kouličku či váleček, v lepším případě bude mít jmenovku.

Okamžitě zapomeň, že nejlépe by se vyjímal třeba na kuchyňské lince nebo v rohu pokoje u kamen. Pokud chceš, aby kaktus co nejdéle přežil, podívej se nejdříve na jmenovku a pak mrkni na internet, jaké má nároky. Když rostlinka jmenovku mít nebude, nezbyde ti nic jiného než předpokládat, že jsi dostal kaktus, který má nároky na pěstování jako velká většina jiných kaktusů.

Pichláče tedy umísti co nejblíže nejslunnějšího okna v bytě, od jara do podzimu zalévej jen když bude mít suchý substrát. Jestliže se rozhodneš zalít, pak ale vodou nešetři! Voda by měla  provlhčit celou nádobu, až bude odtékat otvory na spodku květináče. 1x měsíčně mu můžeš dát trochu hnojiva do zálivky. Je celkem jedno, zdali budeš zalévat na povrch půdy či do misky. V každém případě však nezapomeň přebytečnou vodu z misky včas vylít. V době dovolené neměj strach, že ti rostlinka uschne - ráda si oddychne 2 - 4 týdny od tvé péče.

Jakmile přijde podzim, zbystři! Substrát zůstává delší dobu vlhký, proto omezuj zálivku a po půlce října buď na chlupáče tvrdý, do března až dubna mu nedej ani kapku vody. Po vyschnutí substrátu rostlinu zazimuj - ideální teplota pro její zimní odpočinek je mezi 5 - 12°C, což pro tebe bude asi velký problém. Přes zimu kaktusy nemusí mít ani světlo (ale jsou za ně vděčné), nejdůležitější je správná teplota. Pokud se rozhodneš odnést kaktus do sklepa, kde zřejmě kýžená teplota bude, dej velký pozor na vzdušnou vlhkost. Tam, kde se daří bramborům, nedaří se zpravidla kaktusům!

Dodržíš-li tato základní pravidla, mohla by Ti rostlinka přežít a většinou v dubnu či květnu Tě odmění květy. Pak možná si pořídíš další kytku a začneš v tom být až po uši a pomalu či rychle se staneš kaktusářem... Hlavně se nenech odradit prvními neúspěchy. Každý z nás zničil dost rostlin než přišel na to, kde se stala chyba.

Kaktusům zdar!!!

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 1x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 20.12.2009 Upraveno: 20.12.2009 Přečteno: 564x

Schválili: TestRex *** 09.11.13 • Rex *** 09.11.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Kaktusy a sukulenty
19.12.2009*****Jak jsem se stal kaktusářem439x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
19.12.2009*****Jak jsem se stal kaktusářem439x

© SKALKY.NET - https://skalky.net/clanky/4-mam-kaktus-co-s-nim