Rexik napsala: Rakytníkový sirup proti jarní únavě, při rekonvalescenci, pro zvýšení imunity
1 kg šťávy z rakytníku
1 - 1,5 kg cukru
plody rozmixujeme a přecedíme přes husté síto nebo plátěný pytlík
smícháme s cukrem,až se rozpustí
zásadně nevaříme, ohřejeme na max. 75° C a naplníme do čistě vymytých sklenic
preventivně podáváme 1 lžičku denně, při nemoci 3x denně
Přesně tak to dělám i já. Nikdy nevařím, jen smíchám s cukrem 1:1. Skladuji to v pet lahvích od vody, takže nevyplachuji
jen pořádně vysuším. A nechávám to v mrazáku, vždy si vyndám jednu láhev do lednice a když jí spotřebujeme, rozmrazíme další.
Ale asi to není potřeba mrazit, protože se mi poslední zapomenutá načatá láhev nezkazila v lednici ani po půl roce...
Jen je vždy potřeba před použitím pořááádně protřepat, protože se separuje olej a šťáva.