Přihlaste se a využijte web naplno SKALKY.NET »

Obecný návod na pěstování teplomilných orchidejí

 

Články » Obecný návod na pěstování teplomilných orchidejí 

Obecný návod na pěstování teplomilných orchidejí

Publikováno: 14.03.2012 • Autor: © dair • Rubrika: Pokojové rostliny

Orchideje rodů Dendrobium, Vanda, Cattleya, Phalenopsis, Oncidium a většina dalších druhů lze jednoduše pěstovat v podmínkách skleníků, zimních zahrad, ale i bytů. Světlo, teplota, relativní vlhkost vzduchu, zálivka či rosení, proudění vzduchu a přihnojování jsou důležitými faktory pro úspěšné pěstování orchidejí.

 

Intenzita světla: 50 % přistínění v létě, zejména důležité u Phalaenopsisů. Některá oncidia (zejména variegátní miniatury), ale i Dendrobia a Cattleye snášejí velmi silné oslunění (ne však přímé polední slunce). V zimě rostliny vyžadují co nejvíce světla, důležitého pro zdravé kvetení.

 

Teplota: maximum 35°C, minimum 17 - 18 °C. (obecně - každý druh má své jisté požadavky)

 

Relativní vlhkost vzduchu: 50 - 90 % (vyšší vlhkost více vyhovuje - výparníky - keramzit v misce pod květináčem), krátkodobé poklesy by neměly příliš vadit, lze nahradit častým rosením.

 

Zálivka: závisí na teplotě. Při vysokých teplotách zaléváme několikrát týdně, rosíme na list denně (při nižší relativní vlhkosti), květináče však nesmí stát ve vodě, substrát udržujeme mírně vlhký, občasné proschnutí není na škodu. Při nízkých teplotách zálivku omezíme na minimum (v zimě), zaléváme pokud možno, odstátou vodou, dešťovkou (já osobně použivám vodu z akvaria). Používání tvrdé vody je méně šťastným řešením. Někdo praktikuje závlahu ponořením rostlin do nádoby s vodou jednou za týden. V každém případě, každý si může vytvořit svůj systém, který nejvíce vyhovuje daným podmínkám. U zálivky do květináče se obecně řídíme pravidlem, že méně je někdy více! V období vegetačního klidu (pokud je - většinou spíše u chladnomilnějších - v zimě) zálivku omezíme.

 

Hnojení: přihnojujeme každých 14 dní na list slabou koncentrací hnojiv pro pokojové rostliny se stopovými prvky (viz. příbalový leták), někdo preferuje hnojení zálivkou do substrátu. V období vegetačního klidu (pokud je) hnojení omezíme, po přesazení 8 týdnů nehnojíme. Speciální hnojivo pro orchideje vyrábí italská firma Flortis, některým lidem se osvědčil například Kristalon - plod, květ.

 

Substrát: substrát musí být vzdušný, propustný, prosychavý, ale současně dostatečně nasáklivý, nepříliš bohatý na živiny a odolný vůči rozkladu, pro epifytické druhy používáme směsi stromové kůry(piniová kúra), drceného polystyrenu, kokosových vláken (Lignocel) a kokosovych šupin, korkové drti, mladé vláknité rašeliny rašeliny aj., pro terestrické druhy jsou substráty těžší, s přísadou normální rašeliny a hlinitých částic. Dají se pěstovat např. i v klasickém substrátu pro pokojové rostliny dostupném v květinářstvích, to však ale nedoporučuji (případné plísně, přemokření, atd...)

 

Přesazování: většina orchidejí se spokojí s přesazováním jednou za 2 roky, nebo i déle, přesazujeme těsně před začátkem růstu, polámané a odumřelé kořeny odstraňujeme (při odstranění a vytvoření jakékoliv rány je vhodné zasypat nadrceným dřevěným uhlím a nechat den zaschnout). Nezapomeneme položit na dno nádoby dostatečnou drenážní vrstvu (keramzit).

 

Ochrana rostlin:. v případě nutnosti používáme běžné pesticidy v kombinaci s mechanickým odstraňováním škůdců nebo míst postižených houbovou chorobou (zdravější a dostatečně účinný způsob).

 

Aby dobře rostly: nepřeléváme, udržujeme rostliny a okolí čisté, odumřelé listy odstraňujeme sterilním nástrojem (namočíme do lihu a zapálíme).

Pěstováním rostlin ve větších skupinách pohromadě docílíme vyšší vzdušné vlhkosti a stálejšího mikroklimatu uvnitř skupiny, pro zvýšení s výhodou využíváme okenní a stolní prosklené vitríny a hlubší výparníkové misky s drenáží.

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 2x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 14.03.2012 Upraveno: 14.03.2012 Přečteno: 38x

Schválili: Rexik *** 20.10.13 • Rex *** 20.10.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Pokojové rostliny
15.03.2012*****Způsoby rozmnožování orchidejí47x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
15.03.2012*****Způsoby rozmnožování orchidejí47x

© SKALKY.NET - https://skalky.net/clanky/77-obecny-navod-na-pestovani-teplomilnych-orchideji