Přihlaste se a využijte web naplno SKALKY.NET »

Znáte Achimenes?

 

Články » Znáte Achimenes? 

Znáte Achimenes?

Publikováno: 02.03.2013 • Autor: © Haní • Rubrika: Balkónové rostliny

Achimenes nebo také křivůtka,honzík,bouloň, je vděčná rostlinka okenních parapetů,kterou znaly už naše babičky.

Jsou to tři roky,co jsem od známé dostala tři květináčky těchto od července až do zámrazu krásně a bohatě kvetoucích kytiček.Pěstují se v různých barvách, ale já mám pouze fialové a nějakou bílou.Ze tří květináčků už jich mám letos dvacetčtyři. Rozmnožují se hlízkami / rhizomy /,které vypadají jako malinkaté šišky.Právě únor,březen je období,kdy se přesazují.

Křivůtky, jak jim říkám já vyžadují polostín, nemají rády přímé slunce. Umístíme je tak, aby na ně nepršelo.Já je pěstuji právě na okenním parapetu a v pergole,kde jsou schované před sluncem i deštěm.Během vegetace je přihnojuji kristalonem na plod a květ. Zalévám je dešťovou vodou pouze ze spoda-nikdy vrchem.Po odkvětu je umístím i s květináčem do suché místnosti s teplotou okolo 5 stupňů.Nechám je zatáhnout,ostříhám suché lístky a ponechám je celou zimu bez zalévání.

No a právě v únoru vyberu hlízky z květináčů a vysadím. Na dno květináče asi tak do 1/3 dám keramzit,trošku rozdrceného dřevěného uhlí, které slouží jako desinfekce, granulovaný kravský hnůj a zeminu.Tu si namíchám  tak, že dám 3 díly zeminy,1 díl rašeliny a 1 díl písku.Naskládám hlízky do květináče a zasypu asi 1 cm zeminy. Umístím do místnosti s teplotou okolo 20 stupňů a už jen čekám, až vyrazí první lístečky.Fotografii křivůtek si můžete prohlédnout  v prezentaci NAŠE ZAHRADA.

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 3x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 02.03.2013 Upraveno: 02.03.2013 Přečteno: 35x

Schválili: Rexik *** 02.03.13 • Rex *** 03.03.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Balkónové rostliny
16.01.2010*****Jak jsem pěstovala převislé pelargonie1651x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články

© SKALKY.NET - https://skalky.net/clanky/79-znate-achimenes