Přihlaste se a využijte web naplno SKALKY.NET »

Způsoby rozmnožování orchidejí

 

Články » Způsoby rozmnožování orchidejí 

Způsoby rozmnožování orchidejí

Publikováno: 15.03.2012 • Autor: © dair • Rubrika: Pokojové rostliny

Rozmnožování orchidejí můžeme rozdělit na:



Rozmnožování výsevem semen je poněkud problematické. Semena jsou velmi malá a prakticky nemají žádné zásobní látky. V přírodě semena orchidejí klíčí za pomocí příslušných symbiotických hub z rodu Rhizoctonia, kterými jsou infikovány a houby zajišťují potřebnou výživu. Vyklíčí tak ovšem jen nepatrné množství semen, a proto se u orchidejí tvoří semen velmi mnoho. Běžný výsev do substrátu je v podstatě neúspěšný. Občas se dříve zkoušelo vysévání semen k mateřským rostlinám, kde se potřebné houby vyskytují, ale úspěch je velmi malý.

 

V praxi jsou dnes orchideje vysévány na speciální živné médium ve sterilních laboratorních podmínkách. Toto médium obsahuje veškeré potřebné živiny vedoucí k úspěšnému vyklíčení. Vysévají se tak buď zralá semena nebo ještě nevyzrálá semena z uzavřených semeníků, což je jednodušší, ale hrozí zde rozšíření nějaké virózy z mateřské rostliny. Metoda výsevu na média je poměrně náročná na zařízení, pomůcky a materiál.


Rozmnožování dělením rostlin je poměrně jednoduché, i když klasickým způsobem není možné namnožit jich mnoho. Až rostlina naroste do větších rozměrů, je možné přistoupit k rozdělení, ale tak, aby každá z dceřinných rostlin měla alespoň 3 zdravé pahlízy (výhony), což je důležité pro zdravou regeneraci. Řezné rány musí být čisté a přes opětovným nasazením by se měly nechat mírně zaschnout, zasypané dřevěným uhlím. Polámané a odumřelé kořeny se odstraňují. Dceřinné rostliny je nutné dobře ukotvit v substrátu, nejlépe vyvázáním k opoře. Na tři týdny pak omezíme zálivku, nejlépe jen rosíme. Některé orchideje po rozdělení často jedno vegetační období nekvetou, proto je lépe rostliny často nedělit. Výhodnější je, když můžeme rostlinu rozříznout ještě v květináči před začátkem rašení a počkat, až začnou rašit nové výhony z obou dceřinných rostlin.
Regenerace je tak rychlejší (možné např. u rodu Cattleya).


U rodu Cymbidium a jiných terestrických rodů je možno používat k množení jednotlivé zadní pahlízy vsazené do poréznějšího substrátu.
Mladé rostliny vykvetou za 4 až 5 let.


U rodu Dendrobium je možno použít k množení segmenty starších pahlíz položením na vlhký rašeliník a uzavřením v plastikovém obalu. Mladé rostlinky vykvetou asi 4 roky.


U rodu Phalaenopsis je možno použít malé rostlinky, které se občas vytvoří na květním stvolu. Mohou vykvést za 3 roky.


V moderní praxi se orchideje vegetativně množí opakovaným dělením velmi malých částí izolovaných z vrcholků mladých výhonů (meristémů) a následnou kultivací na živných médiích v laboratorních podmínkách. Tato metoda je podstatně efektivnější, je však náročná na technologii a energii.

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 3x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 15.03.2012 Upraveno: 15.03.2012 Přečteno: 48x

Schválili: Rexik *** 20.10.13 • Rex *** 20.10.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Pokojové rostliny
14.03.2012*****Obecný návod na pěstování teplomilných orchidejí37x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
14.03.2012*****Obecný návod na pěstování teplomilných orchidejí37x

© SKALKY.NET - https://skalky.net/clanky/78-zpusoby-rozmnozovani-orchideji